baner rio 1

Обществени науки

Електронна картотека на учители по обществени науки

23.12.2021 г.

На 20.12.2021г. в СУЕО „А. С. Пушкин“ се проведе бинарен урок на тема „Европа – обединени заедно“. С това се постави началото на поредица от инициативи, планирани в рамките на програмата „Училище посланик на ЕП“. В организирането и провеждането на проекта дейно участие взеха младшите посланици и техни съученици, активно напътствани и подкрепяни от своите преподаватели.    
Основна цел при разработването на бинарния урок бе да се представи на практика успешната реализация на мултидисплинарния модел на обучение. В проекта са включени следните учебни дисциплини – география и икономика, гражданско образование и чуждоезиково обучение. Урокът разглежда теми като: създаването на Европейския съюз и поетапното присъединяване на страните членки, тяхното междукултурно и езиково разнообразие, ползи и перспективи от членството на България в съюза както на национално, така и на регионално ниво, възможностите които дава програмата Еразъм и най-важните проблеми, пред които е изправен съюзът - миграцията, Covid кризата и зелената енергия.

16.12.2021 г.

Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" организира XXX Национална конференция по литература, история и философия "Битие и време" с тазгодишна тема: "Един век в търсене на Аза (1922-2022 г.)"
Дата: 29.04.2021 г.
Форма на провеждане: присъствено и онлайн в MS Teams

01.12.2021 г.

На 17 декември 2021 г. (петък) от 12 часа до 16 часа ще се проведе онлайн Ученическа конференция със заглавие „Моята география в дигиталния век“, организирана от образователна инициатива „Космическо училище“. Конференцията е посветена на знанията по съвременна география и свързаните с нея дигитални технологии днес. Тази конференция е насочена към творческото начало в образованието, мотивиращо ученици, техните учители и студенти да изразят своите идеи и визия в географията чрез една от трите форми на участие:
1.    Карта
2.    Кратко есе от 1 страница ( може да включва графична част, но не и снимки)
3.    Карти истории (Story Map)
Събитието е предназначено за ученици от прогимназиален и гимназиален етап, студенти първи курс  и учители по география.
Участието в става след предварителна регистрация в срок до 6 декември 2021 г. включително. За регистрацията е нужно да изпратите заглавие, имената на авторите, името на училището/университета и населеното място, избраната форма на участие и кратък абстракт (резюме), описващо какво ще бъде представено на конференцията, неговата основна идея и съдържание. Допускат се не повече от четирима автори на презентация (т.е. на едно заявено участие). Регистрация може да направите чрез попълване на следната регистрационна форма: https://survey123.arcgis.com/share/d7b547d590ef4605955ef752d06e4fd2
Информация за събитието е публикувана вече на сайта на образователна инициатива „Космическо училище“ (www.spaceschoolbg.eu), където може да намерите и линк към формуляра за регистрация. Програмата за събитието с регистрираните участници ще бъде обявена на сайта на Космическо училище на 10 декември 2021 г.
За допълнителна информация и въпроси можете да се свържете с доц. д-р Ваня Стаменова, ИКИТ-БАН на тел. 0887435050 или с д-р Стефан Стаменов, ИКИТ-БАН на тел. 0877856559, както и на е-мейл адреса на Космическо училище: e-mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

23.11.2021 г.

225 проекта на ученици се състезаваха в Национален исторически конкурс под патронажа на кмета на Варна

Ученици от над 50 населени места в страната участваха с общо 225 проекта в Националния конкурс за историческа памет „Будител”, завършил с видеоконференция на тема: „200 години от рождението на Георги Ст. Раковски”.  
За пета поредна година конкурсът се провежда под патронажа на Кмета на Община Варна г-н Иван Портних. Събитието е съвместна инициатива на Регионалното управление на образованието - Варна с представител г-жа Румяна Лазарова, старши експерт по обществени науки, и Първа езикова гимназия - Варна, с представител г-жа Нели Димова, старши учител по история. Конкурсът се организира със съдействието на Община Варна, Регионалния исторически музей и Държавния архив в морската столица. Дългогодишен партньор и съмишленик на конкурса е Фондация „Христо Ботйов” с председател Боян Ботйов. Сред спомоществователите на конкурса са Община Варна,  д-р Милен Врабевски – основател и председател на Фондация „Българска памет, д-р Емил Радев – евродепутат и възпитаник на Първа езикова гимназия и Национална асоциация „Георги Ст. Раковски” с председател проф. Кирил Топалов.
Класирани бяха 42 проекта в няколко категории: доклад, есе, презентация, видеофилм и драматизация, вдъхновени от живота и делото на българските революционери и народните будители. По отличените проекти са работили – индивидуално и колективно, общо 110 ученици под ръководството на 35 преподаватели.  За да покажат своя интерес към българската история, освен оригинален и творчески подход, младите автори са разгърнали и сериозна изследователска дейност.
Победителите бяха обявени в рамките на Националната ученическа конференция, посветена на 200 години от рождението на Георги Ст. Раковски – една от най-ярките личности на Българското възраждане. Голямата награда на Кмета на Община Варна беше присъдена на Клуб „История“ към Първа езикова гимназия, участвал в конкурса с видеофилм, съдържащ и елементи на драматизации. Дългогодишен ръководител на клуба е г-жа Нели Димова, учител по история в училището, носител на престижни награди.
Видеоконференцията, която се състоя на 19 ноември 2021 г., беше официално открита от г-н Ангел Митев, директор на училището домакин, и д-р Ирена Радева, началник на РУО-Варна. В поздравителен адрес г-жа Лилия Христова, директор на общинската дирекция „Образование и младежки дейности”, оцени високо усилията да се съхранява българската памет и отправи пожелания за здраве и вдъхновение към всички участници и гости на родолюбивата инициатива.
Конференцията се проведе под мотото: „... Мисъл и желязо, лира и тръба”. Сред лекторите бяха двама преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски” – проф. Кирил Топалов, литературен историк, дипломат, преводач, председател на Националната асоциация „Георги Ст. Раковски” и проф. Димитър Веселинов, филолог и директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към университета, както и проф. Пламен Павлов, историк, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, председател на Фондация „Васил Левски”. Почетен гост бе г-жа Радостина Николова, държавен експерт в Министерството на образованието и науката.  Във видеоконференцията взеха участие и специалистите от РИМ – Варна Мариана Димитрова и Кристина Спасова, ученици и учители от цялата страна.
В конференцията бяха разгледани както революционната дейност на Георги Раковски, просветителската му дейност и историческо творчество, така и новостите, които въвежда в родната историография. В хода на оформилите се дискусии по време на конференцията, бе засегнат и историческият принос на д-р Петър Берон за българското образование. Кристина Спасова, специалист в Регионален исторически музей – Варна, предложи по примера на Ботевите и Вапцаровите дни в училищата да се организират и Беронови дни – идея, която участниците във форума подкрепиха и изразиха желание да реализират още през следващата година. 

21.09.2021 г.

Участие  в уебинар, свързан с историята на Холокоста и антисемитизма, организиран от МОН и „Яд Вашем“ -  Мемориален  център за жертвите и героите на Холокоста на Държавата Израел, 18 – 21.10.2021 г.

20.11.2018 г.

Класирани ученици от Национален исторически конкурс „170 години от рождението на Христо Ботев – 170 години път към свободата, път към безсмъртието“

25.10.2018 г.

Министерството на образованието и науката награждава с грамота Симона Самуилова Петрова, ПГИ "Д-р Иван Богоров" гр. Варна за участие в национален литературно-исторически конкурс за написване есе на тема: "160 години Болградска гимназия - извор на родолюбие" 

09.10.2018 г.

Национален исторически конкурс и конференция на тема: "170 години от рождението на Христо Ботев - 170 години път към свобнодата, път към безсмъртието"

28.06.2018 г.

Международен симпозиум "Образование 21"

08.12.2017 г.

Национален исторически конкурс "180 години от рождението на Васил Левски - 180 години безсмъртие

01.12.2017 г.

Данни за удостоверение с присъден кредит

07.11.2017 г.

Обучение за учители по история и цивилизация с гл. ас. Красимир Кръстев

01.11.2017 г.

Насоки за прилагане на новата учебна програма по философия в 8 клас

24.10.2017 г.

Квалификационно обучение на тема "Стратегия за мотивиране на учениците за учене"

Национален исторически конкурс "180 години от рождението на Васил Левски - 180 години безсмъртие"

23.11.2016 г.

Фондация «Софийска платформа» стартира проект „Уроци от миналото: какво се случи преди 89 –та?”. Проектът се провежда под патронажа на Президента на Република България и е продължение на националната инициатива „25 години свободна България”. На 02.11.2016 г. от 10.00 до 14.00 часа в конферентна зала на РУО – Варна се проведе «Четиричасов интензивен модул по Методи на преподаване на История на България за периода 1944-1989 г. в средните училища», организиран от Фондация „Софийска платформа” с издаване на сертификат. Обучител по проекта бе г-жа Мариана Асенова, водещ журналист и представител на «Софийска платформа». Тя представи актуална информация по темата и интерактивни практики за преподаване на периода 1944-1989 г. Участваха 12 учители, определени от старши експерта по обществени науки. В края на обучението учителите получиха завършващ сертификат.

PB020030

 

08.11.2016 г.

Как България променя света като член на Европейския съюз - Дипломатически  институт

12.10.2016 г.

В помощ на учителите по география - V клас

10.10.2016 г.

31.08.2016 г.

Осъществяване на плавен преход между различните етапи и степени след влизане в сила на Закона за предучилищното  и училищното образование

29.08.2016 г.

24.08.2016 г.

16.08.2016 г.

14.04.2016 г.

Национална ученическа конференция по гражданско образование

23.03.2016 г.

Интегриран урок по география и икономика и информационни технологии - http://goo.gl/forms/7Vduhs8apt 

22.03.2016 г.

На 17-18 март 2016 г. в град Бургас се проведе XX-та юбилейна ученическа Национална Философска конференция "Човек-Свят", на която Дарена Славова от МГ "Д-р Петър Берон" - гр. Варна спечели първо място и златен медал за есето ѝ по фрагмент от Ерих Фром

26.02.2016 г.

Национален исторически конкурс "Заветите на първоучителя Климент Охридски"

22.02.2016 г.

Примерен тест за национално външно оценяване по История и цивилизация- VII клас, 2015/2016 учебна година. - Отговори на примерен тест - История и цивилизация - VII клас .

12.02.2016 г.

11.02.2016 г.

Учители по обществени науки в област Варна - форма за попълване от директори и учители от КОО ОНГО

11.02.2016 г.

  • Примерен тест за национално външно оценяване по География и икономика - VII клас, 2015/2016 учебна година.
  • Отговори на примерен тест.

 

 

Търси

шаблоны joomla
 epale horizontal animated
За контакти: факс: 052 / 632 298
ruo@ruo-varna.bg
rio_varna@mon.bg
Местоположение ул. "Цар Симеон I" 32
3 и 5 етаж
гр. Варна, п.к. 9000
България
Ръководство Началник: Д-р Ирена Радева