baner rio 1

Обществени науки

Електронна картотека на учители по обществени науки

 

04.04.2024 г.

Благовещение

28.03.2024 г.

На 22 март в сградата на ЧСУ „Аз съм българче" бе проведен интердисциплинарен урок на тема: „Благовещение" с деца от ПГ с учител г-жа Манолова и ученици от 2а клас с класен ръководител г-жа Костадинова. По време на занятието учениците разказаха на децата за големия християнски празник Благовещение и всички изработиха картички. Гости бяха г-жа Лазарова – старши експерт по Обществени науки, гражданско образование и религия и г-жа Иванова- директор на училището. Всички деца и ученици се обучават в школа „Православни християнски традиции и ценности" при ЦПЛР- Общински детски комплекс, гр. Варна с ръководител г-жа Дарина Кючукова.Аз съм българче

 

21.04.2024 г.

патр. Евтимий

21.03.2024 г.

 Учениците от профили "История" и "Философия" от Първа езикова гимназия влязоха  в ролите на антични философи и потопиха своите гости в духа на Античността. Събитието се проведе на 13 декември в Археологически музей-Варна и изненада зрителите си с пет философски пиеси, написани от антични философи, с помощта на които да се придобие представа за обучението в академичните антични школи. Гости на събитието бяха Румяна Лазарова, старши експерт по обществени науки и гражданско образование и религия в РУО Варна, и Кристина Спасова, главен експерт-РИМ Варна. В диалозите участваха Николай Нейков в ролята на Сократ, Александър Цветков в ролята на Протагор, Дамян Чакъров в ролята на Хипократ, Александър Попов в ролята на Адимант, Никола Стамов в ролята на Ериксимах и Даниел Марчев в ролята на Платон. След събитието учениците придобиха нови познания не само в сферата на философията, но и съпреживяха историята от далечното минало през своя мироглед.

ФД РИМ

05.10.2023 г.

Протокол от СЕДМИ НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС ЗА ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ „БУДИТЕЛ“ И НАЦИОНАЛНА УЧЕНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗАВЕЩАНАТА НИ СВОБОДА“ (корекция на 06.10.2023 г.)

19.09.2023 г.

Гео Милев

07.06.2023 г.

first LS

26.04.2023 г.

Варненски ученик е първенец на философската олимпиада

Варненският десетокласник Ивайло Христов от МГ "Д-р Петър Берон" завоюва първото място на националната олимпиада по философия, която се проведе от 24 до 26 март в Смолян. Той успя да се пребори в силна конкуренция с още 36 ученици от цяла България и стана първенец в първа възрастова група 8. - 10. клас, съобщават от училището за Moreto.net. Есето му бе по фрагмент от Паскал: " Не е добре да си прекалено свободен. Не е добре да си напълно задоволен".
Успехът на Ивайло идва след като той бе подготвян две поредни години в школата по философия към гимназията от старшия учител по философия Палмира Дачева.

Нейните ученици са печелили четири пъти златни медали на национални олимпиади от 2018 г. досега. По думите на държавен експерт в МОН Коста Костов и проф. Райчо Пожарлиев г-жа Дачева е топ учителят по философия в страната. Поздравяваме я сърдечно за постигнатите високи успехи.

Интервю по БНТ с десетокласникът Ивайло Христов 

129113.w470

26.04.2023 г.

Kонкурс за есе на тема „Революционерите в моя роден град, през страниците на документите" - Държавен архив-Варна

25.04.2023 г.

Деца от група „Ян Бибиян" при ДГ №14 „Дружба", гр. Варна участваха в общоградски празник за Благовещение, организиран от РУО-Варна, с музикалната импресия "Благи вести!". Представяме Ви тяхното участие.

https://www.youtube.com/watch?v=vOuCGx6Ntew

27

Грамота ДГ Дружба

 

23.12.2021 г.

На 20.12.2021г. в СУЕО „А. С. Пушкин“ се проведе бинарен урок на тема „Европа – обединени заедно“. С това се постави началото на поредица от инициативи, планирани в рамките на програмата „Училище посланик на ЕП“. В организирането и провеждането на проекта дейно участие взеха младшите посланици и техни съученици, активно напътствани и подкрепяни от своите преподаватели.    
Основна цел при разработването на бинарния урок бе да се представи на практика успешната реализация на мултидисплинарния модел на обучение. В проекта са включени следните учебни дисциплини – география и икономика, гражданско образование и чуждоезиково обучение. Урокът разглежда теми като: създаването на Европейския съюз и поетапното присъединяване на страните членки, тяхното междукултурно и езиково разнообразие, ползи и перспективи от членството на България в съюза както на национално, така и на регионално ниво, възможностите които дава програмата Еразъм и най-важните проблеми, пред които е изправен съюзът - миграцията, Covid кризата и зелената енергия.

16.12.2021 г.

Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" организира XXX Национална конференция по литература, история и философия "Битие и време" с тазгодишна тема: "Един век в търсене на Аза (1922-2022 г.)"
Дата: 29.04.2021 г.
Форма на провеждане: присъствено и онлайн в MS Teams

01.12.2021 г.

На 17 декември 2021 г. (петък) от 12 часа до 16 часа ще се проведе онлайн Ученическа конференция със заглавие „Моята география в дигиталния век“, организирана от образователна инициатива „Космическо училище“. Конференцията е посветена на знанията по съвременна география и свързаните с нея дигитални технологии днес. Тази конференция е насочена към творческото начало в образованието, мотивиращо ученици, техните учители и студенти да изразят своите идеи и визия в географията чрез една от трите форми на участие:
1.    Карта
2.    Кратко есе от 1 страница ( може да включва графична част, но не и снимки)
3.    Карти истории (Story Map)
Събитието е предназначено за ученици от прогимназиален и гимназиален етап, студенти първи курс  и учители по география.
Участието в става след предварителна регистрация в срок до 6 декември 2021 г. включително. За регистрацията е нужно да изпратите заглавие, имената на авторите, името на училището/университета и населеното място, избраната форма на участие и кратък абстракт (резюме), описващо какво ще бъде представено на конференцията, неговата основна идея и съдържание. Допускат се не повече от четирима автори на презентация (т.е. на едно заявено участие). Регистрация може да направите чрез попълване на следната регистрационна форма: https://survey123.arcgis.com/share/d7b547d590ef4605955ef752d06e4fd2
Информация за събитието е публикувана вече на сайта на образователна инициатива „Космическо училище“ (www.spaceschoolbg.eu), където може да намерите и линк към формуляра за регистрация. Програмата за събитието с регистрираните участници ще бъде обявена на сайта на Космическо училище на 10 декември 2021 г.
За допълнителна информация и въпроси можете да се свържете с доц. д-р Ваня Стаменова, ИКИТ-БАН на тел. 0887435050 или с д-р Стефан Стаменов, ИКИТ-БАН на тел. 0877856559, както и на е-мейл адреса на Космическо училище: e-mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

 

 

 

Търси

шаблоны joomla
baner116111 epale horizontal animated
За контакти: факс: 052 / 632 298
ruo@ruo-varna.bg
rio_varna@mon.bg
Местоположение ул. "Цар Симеон I" 32
3 и 5 етаж
гр. Варна, п.к. 9000
България
Ръководство Началник: Д-р Ирена Радева